skip to Main Content
Абонамент
+359 / 893 476 989 office@smartball.eu

Най-важното правило за да можете да печелите от футблни прогнози в дългосрочен план е намирането на пазари със стойност. Това означава коефициентът за дадения пазар, да отговаря на рискът който ще поемем.

Почти всички залагащи в България работят с десеттични коефициенти (1.40, 1.80, 3.00). Те са известни и като Европейски коефициенти. Те са по-лесни за разбиране от Британските, или така наречени Дробни коефициенти (2/1, 3/4, 16/20).

Всеки един от коефициентите би трябвало да отговаря на шанса дадено събитие да се превърне в реалност.

Какво е пазар със стойност?

Можем да кажем, че един пазар е със стойност, когато коефициента за избраното от нас събитие отговаря, или е по-голям от шанса то да се случи. Това разбира се е субективно и за да може да се определи кой пазар има реална стойнност, и е математически издържан се изискват нужните познания в материята. Понякога има явни грешки или пропуски на букмейкърите и е много лесно да се забеллежи къде ни предлагат пазар с отлична стойност. Тук е важно да кажем, че дори да намерим пазар с отлична стойност, това не ни гарантира краен успех и печалба. Както казваме винаги, това е дългосрочна инвестиция и когато системно се намират пазари с добра стойност, се увеличава много шанса да се сме успешни и да реализираме печалба в дългосрочен план.

Нека си представим, че има тенис мач между играч А и играч Б. Даваме пример с тенис мач а не с футбол просто защото в тениса има само два възможни изхода ( победа или загуба ) и за вас ще е по- лесно да разберете как се случват нещата. За да можете да разберете по- лесно как се изчислява стойността си представете, че тези двама играчи имат абсолютно равен шанс да спечелят мача.

  • Вероятността да спечели тенисист А, е същата като тази да сепчели тенисит Б. Това означава 50% вероятност за всеки от тях. Ако приведем този процент в десетичен коефициент, тогава ще получим коефициент от 2.00 за всеки от резултатите. Това е 100/50 = 2,00.

Сега си представете, че имаме два букмейкъра. „Букмейкър1“ дава залог за тенисист А с коефициент от 1,80, а „Букмейкър2“ предлага коефициент 2,20.

Да приемем, че искаме да заложим на тенисит А. Кой от букмейкърите ни предлага залог, с повече стойност? Можем да изчислим следното: умножете вероятността за събитието (в проценти) по коефициента и извадете 100.

„Букмейкър1“ предлага коефициент 1.80.

50% х 1.80 – 100% = – 10% (това е т.нар. отрицателно value)

Оказва се, че „Букмейкър1“ ни предлага залог, който е по-нисък от стойността на реалната вероятност за събитието. Това не е добър залог!

„Букмейкър2“ ни дава коефициент от 2.20.

50% х 2.20 – 100% = + 10%

Вторият букмейкър ни дава оферта, чиято стойност е с 10% по-висока от реалната вероятност тенисист А да спечели. Струва си да заложим тук. Има value!

Това разбира се го даваме просто като един пример от който да добиете представа как може да се изчисли стойността или така нареченото валю (Стойност).

В реалния свят обаче букмейкърите винаги ще гледат да ни дадат отрицателна стойност, което да им донесе сигурна пепчелба или така наречения марж. Тук вече идва нашата задача да откриваме къде те са допуснали грешка, като са подценили даден пазар и са ни предоставили положителна стойност или коефициент който е математически издържан и си струва да се инвестира в него.

Ако найстина имаме два отбора или двама тенисисти с напълно равни шансове, то бъдете сигурни, че букмейкърите ще ви дадат коефициент по 1,90 и за двамата, което от своя страна означава, че математически погледнато нямате полза да залагате. В последно време обаче всички букмейкърски къщи предлагат буквално стотици пазари за всички по- големи мачове и спортни събития и така все по- често се забелязват техни пропуски и пазари които имат наистина добра стойност и си струва да се инвестира в тях.

А ето и от какво реално печелят букмейкърите. Ако отново вземем за пример двамата тенисисити с равни шансове, както вече казахме вие няма да получите 2,00 коефициент който реално би трябвало да получите за да има реално стойност този залог, а ще получите максимум 1,90. По този начи когато мача свърши и тенисиста който е имал повече шанс в този ден победи и дойде времето букитата да изплащат печалбите те ще са събрали от двама различни залагащи които са заложили сътветно на играч А и играч Б  да кажем по 100 лева което рпави общо 200, а ще изплатят на спечелилия 190. Тези 10 лева които са тяхната сигурна печалба се нарича марж. За всеки един коефициент, на всеки един пазар се практикува по този начин, но тъй като в спорта няма нищо сигурно, при нужните познания, адекватно анализиране и системна работа могат да се намират често пазари със стойност или така нареченото валю.

Разбира се букмейкърите също имат цели отдели и екипи  които свормират коефициентите за всеки един пазар и се опитват да не подценят нито един от тях и така да увеличат печалбите на букитата. Нашата битка реално е с тях !

Как да определите точния коефициент или процент за даден пазар?

Нека си представим ,че сте избрали да инвестирате на футболне мач в който коефициента за победа на Фиорентина е 3,00…това означава, че спорд букмейкъра шанса Фиорентина да спечели е 33,33% тъй като футболните мачове иамт три възможни изхода. Ако обаче на база нашите анализи и знания реалния процент Фиорентина да спечели не е 33,33% а 45%… това означава, че ако сме оценили вероятността правилно….следователно сме намерили пазар който има стойност или валю и букмейкъра е допуснал грешка.

Калкулиране на коефициенти/ positive value или положителна стойност.

Истински успешните играчи, които изкарват сериозни суми година след година от спортни залагания – умеят да намират и калкулират положително валю залозите – и винаги залагат на такива.
Тук ще разгледаме един опростен пример за калкулиране на коефициент/positive value:

Да кажем, че Евертън гостува на Брайтън. Първото нещо което ще разгледаме е формата като гости на Евертън и у дома на Брайтън.

Брaйтън у дома = победи 3, загуби 4, равенства 3

Евертън като гости = победи 3, загуби 3, равенства 4

Сега използваме тези числа за калкулацията:

За победа на Брайтън взимаме техните победи и прибавяме загубите на Евертън (6 общо), а за победа на Евертън – събираме победите им със загубите на Брайтън = 7. А за равенство просто добавяме равенствата на двата тима = 7.

Сега това което ни трябва са процентите на базата на тези числа. За да ги получим трябва да разделим числата по-горе на общия брой мачове, които имаме предвид (20).

Процент за победа на Брайтън: 6/20= 30%

Процент за победа на Евертън: 7/20= 35%

Процент за равенство: 7/20= 35%

За да завършим този процес трябва да прехвърлим процентите във коефициенти. За целта делим 100 на всеки от процентите по-горе:

Коефициент за победа на Брайтън: 100/30= 3.33

Коефициент за победа на Евертън: 100/35= 2.85

Коефициент за равенство: 100/35= 2.85

Нашите коефициенти за този пазар сега са : 3.33 за единица, 2.85 за хикс, 2.85 за двойка.

Да кажем, че вие смятате че Евертън е по-силният отбор и ще спечели. Обаче най-добрият коефициент, който намирате за победа на “карамелите”, е 2.65. Залагането на коефициент под този, който вие сте определили, е пример за negative value – нещо което избягваме на всяка цена. Ако обаче имаше коефициент за победа на Евертън 3.00 – то залогът е value bet и си струва.

Разбира се този пример е опростен и се базира само на статистиката от предишните 10 мача. За още по-точна калкулация играчите могат да разглеждат още фактори, които се отразяват на коефициентите, които ще сметнат за себе си. Но това е нагледен пример за намиране и експлоатиране на positive value. ( Положителна стойност ).

За да можете да правите всичко това на което обърнахме внимание са необходими време, опит и много знания в областта на избрания от вас спорт за залози.

 

Back To Top
Пускане на видеото

Стани наш Партньор

Започни да печелиш от Смартбол!
научи повече тук: Условия

Присъедини се към нашия телеграм канал тук